piątek, 19 maja 2017

Serniczek bez sera

Przepis na serniczek bez sera dostałam od pewnej pani ponieważ ciasto bardzo mi posmakowało, zrobiłam je w domu. Od tej pory jest na szczycie listy ulubionych ciast.
Ciasto jest dość tanie i łatwe do zrobienia.

Składniki:
- 3 szklanki mąki
- 2 szklanki cukru
- 6 jajek
- kostka margaryny
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 opak. budyniu śmietankowego
- 3 szt śmietany 18% po 400g.
- 100 g wiórków kokosowych (ja czasem dodaję 200g)
(- czasami dodaję cukier waniliowy do ciasta)

Do mąki dodać żółtka, margarynę, pół szklanki cukru i proszek do pieczenia. Zagnieść ciasto. Śmietany wlać do miski, wsypać wiórki kokosowe i wymieszać. Dodać proszek budyniowy. Białka ubić z cukrem (1,5 szkl) i wlać do masy śmietankowej i rozmieszać.
Ciasto podzielić na pół. Jedną połową wylepić blachę, wlać masę śmietankową i na wierzch dać resztę ciasta. Piec ok. 50-60 minut w 190 st C.

Na zdjęciach poniżej widać składniki (nie należy sugerować się firmą bo można wybrać dowolnie) Widać również składniki w misce, które należy wyrobić na ciasto (z początku ciężko połączyć ale później ładnie się łączy w całość)
Kolejne zdjęcia to blacha wylepiona już gotowym ciastem (połową), wylana masa śmietankowa, wylepiona druga połowa ciasta (ja wyrabiam w rękach cienkie płaty i układam na masie) oraz upieczone już ciasto.










Brak komentarzy:

Prześlij komentarz